Sunday, 20 May 2018

Day 2 : namiseon island



ketik part 1 untuk entry sebelumnya....

Day 2 :19hb mac 2018 / Gangwon do

Aku memulakan langkah aku seawal 7 pagi.Destinasi pertama yang perlu aku tuju hari ni adalah  nami island.Tempat ni memang famous sejak cerita winter sonata release.Jadi memang wajib masuk bucket list .Perjalanan dari seoul ke nami island mengambil masa lebih kurang 2jam lebih.Aku memilih menggunakan subway sebagai transport aku ke sana.Bagi aku lebih mudah dan jimat.

#menunggu train dtg..

#stesen gyeongchun line



Disini aku sertakan route dan fare :
🚊itaewon (line6) -taerung (line 7)-sanbong (jungang line)-gapyeong station(gyeongchun line).
#untuk ke gyeongchun line,korang kene turun dari sanbong station.Jalan nak ke gyeongchun line ni bersambung dgn jungang line.Kalau tak pasti,bole ikut je orang ramai.Nanti korang akan
chuncheon..nampak sign ke gyeongchun line.Pastikan amik direction ke
💵 fare :2250 won(t money)

#map gyeongchun line

Sejurus sampai di gapyeong station,aku terus ke bustop untuk ke nami island.Malangnya,bus akan dtg pada pukul 10am.Cuaca pulak memang tak membantu.Sejuk tahap mengigil seluruh badan.Bayanglah ,waktu tu suhu dalam 3°celsius.Dengan aku yang cuma pakai autumn kot,memang terketar-ketar macam parkinson.Jadi aku decide nak lepak kejap kt cafe sementara tunggu bas sampai.Order secawan kopi ,feeling macam drama korea.Mana tahu tetibe ada pakwe korea datang tegur..ahaaaa...

#muke hepi sebelum tau kupon tak bole pakai..

#acah-acah winter sonata

#feeling dalam drama korea

#jadual gapyeong (pegi)

#jadual balik gapyeong bus
                                                       
#valid hingga mac 2018..tapi tak valid.Acaner tu???
Harga untuk gapyeong one day tour bus adalah 6000 won.Masa kat malaysia,kawan aku ada bagi diskaun kupon dari KTO aka Korea tourism organization  untuk gapyeong bus.So,harga yang perlu di bayar if guna kupon dalam 2500 won saja.Jimat banyak kan..Waktu ni aku hepi + bangga  pasal dapat jimat kt transport.Ermm.sekali waktu nk bayar kat konduktor bas ,kupon not valid..Kau rase????Haaaanaat sangat..
Bukan aku je yang mengalami,semua travelers dari malaysia menghadapi masalah macam aku.Rasenye pihak KTO malaysia tak inform kat Korea  ke kami yang salah tafsir .Wallahualam.Halal jela 6000 won aku tu..Tapi kisah salah tafsir tidak berakhir disini.Terjadi masa nak beli tiket feri ke nami island.Bila aku baca blog,harga feri ke nami cume 8000won saja.Tapi masa aku beli harga dah jadi 10000 won.Beza 2000won pon dikira banyak jugak.Aku siap tanya kat kaunter untuk kepastian harga.Ingat dia salah,tapi hakikatnya aku yang salah..10000 won melayang.Malas nak fikir bajet dah,,nanti jiwa kacau pulak.Mari kita enjoy je dgn trip ni...haihhh..

#nami here i come.

#harga tiket terkini 10000won



#saki baki salji yang tinggal.

#patung yang kiut

#nak jugak jadi kiut.haha









#menunggu feri untuk pulang

Lepas puas aku mencuci mata tambah badan aku pon mintak kene peluk sebab aku dah sejuk gila,maka aku decide nak makan di restoran asian cuisine.Masuk je restoran,lega sangat sebab ada heater.Aku pilih jjangmyeon sebagai menu lunch untuk hari ini.Sebenarnya banyak je menu yang menyelerakan,tapi aku nk pilih jugak jjangmyeong sebab terpengaruh tengok Yoo Jae Suk makan masa runningman.Nak tau sedap ke idak.uhhhh..Korang bole ketik kat sini ,namisun asian cuisine untuk survey harga dan menu.Ha..kat restoran ni jugak ada sediakan surau.Jadi,takde alasan la kalau pasang niat nak tinggal solat.Dosa weh.Ingat,solat tiang agama...

#foodporn 

#kimchi lobak putih yang mabeles..feveret

Sesudah makan,aku buat lagi satu pusingan sebelum aku berangkat pulang.Dah puas hati,aku pun ke tempat menunggu feri untuk ke destinasi seterusnya.

#bye nami



Turun je dari feri,aku bergegas ke bustop untuk ke Morning calm Arboretum.Aku saje skip petite france sebab orang kata macam overated dan tak berbaloi nak masuk.Sebab tu aku memilih morning calm ni dengan harapan adela bunga-bunga yang berkembang seperti kembangnya hati aku ni.ecehh..Tiket bas yang korang beli masa awal-awal naik jangan buang.Sebab tiket tu driver akan cek setiap kali korang naik bas.Make sure keep your ticket,okey.

Aku tiba di Morning calm dalam pukul 4.35pm.Keluar je dari bas,terasa angin sejuk menyambar badan aku.Menggigil seluruh badan .Aku harap tak demam .Bila aku tengok keadaan  sekeliling,bunga pon tak seperti diharapkan.Semua togel.Punah harapan aku nak tengok view cantik.Jadi aku pon tanpa berlengah,terus masuk balik dalam bas.Bas panas woo.Tak lama aku masuk ,bas pon jalan.Memang ontime dia jalan.Kalau kata pukul 5,pukul 5 jugak la dia jalan walaupun takde orang.Kalau tempat kita,mawu berejam tunggu.Sampai bas penuh baru nk jalan.pffsst..

Then,tibalah dia berentikan semua penumpang di stesen cheongpyeong.Ni cerita lawak.Masa turun tu aku mamai-mamai.Tengok apsal stesen ni lain dari waktu aku sampai.Ha kau,waktu ni aku dah gabra.Siap tanya kat driver,aku nak ke gapyeong station.Driver tu boleh cakap "apsal pulak nk ke gapyeong?"Ehh..Aku siap tegaskan nk ke gapyeong jugak sampai driver still cakap  WHY???.Banyak kali jugak dia why kt aku.Malas nak bertekak,aku ikutkan je driver tu Aku  masuk ke cheongyeong stesen tu dengan otak yang blur.Dalam hati mesti terlebih bajet sebab terpaksa naik itx.By the way,kos ITX sgt mahal berbanding dengan subway biasa.Dengan hati yang gundah gulana,aku pun touch t money aku dan search laluan mana aku nak ambil.Sekali aku bukak map gyeongcheon line,aku tepuk dahi.Menyumpah sambil ketawa...Padanlah driver tu beria suruh aku naik dari stesen ni sebab stesen cheongcheon  makin dekat perjalanan aku nak ke seoul.Aduhai..berderai aku ketawa..bahahahaha...

.Cuaca makin lama,makin sejuk.Orang korea pom pakai baju bubble-bubble.Ntah mesti dorang tengok aku steady ke hape budak ni pakai baju nipis waktu sejuk yakmat.Bila memikirkan destinasi esok ke mount seorak,aku pasti cuaca kat sana lagi sejuk dari seoul.Aku fikir,ehhh tak boleh jadik ni.Kalau tak beli winter coat,bole mati kesejukan.Ada tak balik malaysia nanti.Jadi,aku putuskan untuk ke namdaemun market mencari winter coat.Aku bajet dalam 20000 won la paling mahal.Nasib baik masih ada baket yang berlebihan..Tiba di subway namdaemun,mata aku tiba-tiba terpandang satu kedai ni..WINTER COAT 10000 WON ONLY..oiii,ni cantik sangat ni..Tak payah aku bersusah payah meronda satu namdaemun nak cari winter coat.Kedai ni memang terbaikla.Winter coat cantik belaka.Aku siap nak amik dua,tapi memikirkan beg tak seberapa,aku terpaksa pilih satu je.Siap bayar,terus balik hostel.Ngantuk gile.Nak charge energy untuk aktiviti esok,HIKING..

#winter coat 10000 won...

bersambung....




No comments:

Post a Comment