Tuesday, 1 November 2016

Misi jejak kaki NIHON ...

Assalamualaikum...

Berkesempatan cuti deepavali ni,sempatlah kiranya aku menguplod entry baru dari JEPUN.Sibuk nak uplod entry baru tapi entry Thailand terbongkang gitu je..Ahahak..Aku hold sat entry china and thailand tu dulu.Sekarang ni aku fokus dengan Jepun dulu..Hokey.Kembara aku kali ni memang lama jugaklah,16 hari.Adik aku kata dah macam nak pegi umrah.Haaaa kan.Orang pegi umrah pon 12 hari je.Kira aku ni Umrah jepun la ye..hahaah.Memandai je kan.piffst.

h0key..
Lets start our journey...

4hb Oktober 2016 : Day 1
 Kansai International airport - Kyoto

.Aku memilih route Kyoto-Nara-Iga-Nagoya-Gifu-Kiso Valley-Osaka.Sepatutnya flight aku 4hb Oktober pukul 11.00malam.Then sampai esok pagi pukul 7.20am.Tapi sebab re-schedule airasia bagi flight kat aku 4hb Oktober pukul 1am.Mawu sampai sana 4hb jugak.Jadinye aku extend sehari kat jepun.Nasib baik jugak kami tak beli tiket jb-kl awal-awal.Kalau tak,taktau nak buat lagu mana.Aishh..Maka,aku terpaksa kira balik semua bajet memandangkan extend sehari dan jugak curency yang makin cantik gitu...Hampeh kan..:c

Seperti yang dijadualkan ,aku tiba di Kansai International Airport @ KIX pada pukul 8.20 pagi.Sebelum ini,aku ada baca di blog kata kalau bawa makanan kena declare.Bila aku dapat surat declaration tu,aku taktau nak bubuh tang mana pasal makanan.Takut juga macam Austalia dan NZ.negara tu kan strict kalu bawak makanan.Aku ni risau pasal dalam beg tu mak bekalkan Sambal goreng(paru n hati) dan aku ade jugak bawak sosej segera.Tetibe kalau ade anjing selongkar beg aku,tak pasal-pasal kene menjawab dengan abang kastam.Ye tak.??Sepanjang beratur nak cop pasport,dalam hati dah gundah gulana.Cepatlah abis sesi ni.Selesai sesi cop-cop.kami terus ke tempat ambik beg.Kami nampak jugak staf dengan anjing dok main-main tangkap bola..??Boleh pulak macam tu.Mentang-mentang tempat kosong.Cepat-cepat kami ambil beg dan terus ke tempat scan bag.Pastu abes,terus keluar ..The End..???Gitu jekan..Aku ini pike dalam sangat.hahha...Rupenye rilex je..Penat je hati ni..pfttt..

Keluar je dari situ,kami terus menuju ke Tourist information center untuk membeli Kintetsu Pass 5 days.Aku memilih kintestu sebagai transport utama aku untuk ke kyoto-nara-iga dan nagoya.Pass ni sangat berbaloi bagi korang yang nak jimat dan tak kesah kalau tak dapat naik shinkasen.hahah.Aku rasa tak naik shinkasen pun takpe pasal ketapi biasa dia je dah memadai bagi aku.Cepat dan Tepat.Harga bagi kintetsu 5 days pass ni 3600yen.Time kami beli ni ,kintetsu dah tukar sikit pakej .Sepatutnye untuk kintetsu 5 days ni dorang ade include sekali dengan tiket limited express dimana train tu takde berenti-berenti.Terus sampai destinasi.Sudahnye tak merasalah kami nak naik limited express.Sedihkan..ermm.Untuk Info lebih lanjut tentang kintetsu boleh layari ke www.kintetsu.co.jp


#kintetsu pass 3800yen
#tourist information center.Kat sini pon boleh beli amazing pass osaka.

#Segale pamplet aku ambik.Tak rugi ambik ni sume tapi satu jela memberatkan beg adelah..

Tanpa membuang masa,kami terus menuju ke airport train.Memandangkan kami nak ke Kyoto,jadi kami harus turun ke Namba sebab Kintetsu line bermula di situ.Untuk ke Namba ambil Nankai Line.Harga tiket 920yen.Aku pon simpan tiket tu rapi-rapi kat kocek beg.Sampai je kami di Namba,kawan aku pon tanye boleh buanglah kan tiket ni sebab dah tak pakai.Aku cakap tak boleh sebab nanti nak masuk balik mesin tu.Sampai je kat pintu tiket,aku pon cari tiket.Ambik kau.Time ni gelabah hakak mencari tiket.Mati weh kalau tiket hilang.Dalam hati ni,Ntah-ntah kene penalty ke hape ke.Mampos aku.Aku pun cube tengok kat mesin beli tiket tu manelah tahu boleh beli tiket baru ke kan.Tapi hampa.Kami pun try tanye kat abang stesen,manalah tahu membantu.Aku pike redo jelah kalau kene penalty.Salah sendiri,tanggungla jawabnye.Awal tu kami buat mukaddimah nk cari kintetsu line.Pastu aku pon buat soklan kbkk.Aku tanya kalau tiket hilang macam mana kan???Aku ni siap buat bahasa isyarat sume sebab dia macam lost.Bila tengok bahasa isyarat aku,terus dia suruh kami follow.Lepas tu,dia suruh je kami jalan je keluar.Eh biar betol..Terkejut jugak aku.Tapi ape-ape pun aku amat bersyukur la tak kene ape-ape caj tambahan..heheh..Abang ,bertambah-tambah hensem aku tengok ko..heheh..hontou ni Arigato gozaimasu.

#Tiket bertuah..:P


#aku rase tiket aku macam tercicir kt sini je.

Bila da lepas gate ,kami terus ke kintetsu line.Aku ingat dekat je,mak hai..memang jauh jugak menapak sambil dibebani dengan beg 16kilo.Ko bayang,nak pecah bahu aku mengangkut..Memang hazab.Terpakse berhenti sekejap-kejap bagi nak rehatkan bahu.Aku ade 16hari lagi.Harap beg aku bertambah ringanlah kekdahnye..Tetibe dalam hati sonoknye kalau boleh sorong je beg ni.ahahah..Sampai je di kintetsu line,ade sepasang kapel oba-chan ngan oji-chan tegur kami.Biasalah ayat dari mana,nak kemana memang lumrah kalau first time bertegur sapa.kami pon jawab dari malaysia,nak ke kyoto.Dorang pulak nak balik rumah kat nara.Memang baik betol obachan ngn ojichan ni.English pon pretty goodlah.Aku ni dah sedap naik train,yelah dah dapat tempat duduk bolehlah berehat .Tetibe je kapel ni suruh kami turun dari train.Kami ni terpinga-pinga jugak,apsal dorang suruh turun train.Rupenye dorang kata train lagi satu turun kat Yamato Saidaji.Aku pon tengok train tadi nak ke nara,Sama je naik train tu .berenti jugak kat Yamato Saidaji.Takpela,niat baik orang kita ikutkan saja.Tak lama lepas turun train,datang train lain.Obachan cakap,naik train ni.Kami pon follow jela.Naik-naik je takde tempat duduk weh.Sadisnye.Ingat dapatlah merehatkan diri.Kami pon sayonara bye-bye kat kapel ni.Walaupon aku tak dapat tempat duduk,aku berterima kasih kat depa.Bersungguh benar nak tolong kami .Siap google nak naik train mana lepas tu.Very nice coupel.!!Salute weh kami.

#abaikan muka sememeh aku .Penat gile kot.
 Sampai je di Kyoto,hazab masih tak habes lagi hokey.Misi mencari hostel pulakGigih ni menapak dengan bebanan yg berat.Dalam map cakap 10minit walk dari kyoto station.Dengan bebanan ni,aku tak rasa 10minit berjalan.Mahu setengah jam berjalan.Dengan sesat bertambah cuaca yang sedang-sedang panas bertambah-tambah minit waktu berjalan.Aku pike kyoto dalam musim luruh memandangkan bulan oktober.Tapi terik ya ampon.Naik burn muka aku.Dahlah aku bawak bekal 2 helai sweater.Maknanye tak merasa aku nak pakai baju tu.Hampe..Tapi dengan berbekalkan hati yang cekal,kami berusaha bersungguh-sungguh mencapai misi tersebut.Finally,setelah hampir setengah jam berjalan kami telah berjaya menemukan misi kami iaitu Backpackers K House.yeah...Lega bebanan hakak.



#akhirnye,sampai ke destinasi..

Kami diberi sebah bilik 4katil.Kami orang pertama yang datang,maka bolehlah nak memilih katil mana nak lepak.Awal tu,aku berharap agar takdelah mana-mana orang yang masuk share bilik ngn kami.,Boleh la buat atok bilik ni.aAku ni baru je nak solat maghrib,tetibe datanglah 2 kapel pompan dari sweden share bilik ngn kami.Tak jadi nak solat.Balik dari meronda baru aku solat la jawabnye.



#bilik kami yang berharga 2800yen semalam.
#selpie kat dapur
Malam itu kami bercadang nak hangout kat luar.Ikutkan plan,kami nak round area pontocho dan nishiki market.tapi sudahnye kelaut.Tak jumpe awat ntah.Memula tu dari hostel,kami ambil subway shichijo st ke gion st.150yen.Aku pon guna app MAPS yang aku donlod kat tenet.kengkadang apps ni berguna jugak.Agaknya awal-awal ni baru nak warm up kot,tu yang senget sikit apps ni.Sebab tu jugak aku tak jumpe pontocho n nishiki market tu.Maka dengan itu,kami jalan saja tanpa arah tuju.



#Kebanyakan kedai makan,dorang buat display makanan lilin.Nampak sedap je.
#aku taktau nama lorong ni.Kat lorong ni kedai 300yen n 100yen shop



#Kamogawa river


 Balik dari meronda tanpa arah,kami terdetik nak melepak kt Kamogawa river ni memandangkan ramai orang melepak kat situ.Awal tu teragak-agak jugak nak melepak,tapi takpela.selamat la kot.So,cari tempat parking baik punye sambil makan burger tapau dari malaysia.Sedapnye lahai.Esok ,misi kami baru bermula..Ada lagi 15hari untuk kami menyempurnakan misi ini..Ganbatte ne..!!1







No comments:

Post a Comment